ការព្យាយាមសម្រកគីឡូ គឺជារឿងមួយលំបាកសម្រាប់មនុស្សយើងមួយចំនួន។ មានផលិតផលជាច្រើនដែលអះអាងថាអាចជួយសម្រកទម្ងន់បានលឿន ប៉ុន្តែផលិតផលទាំងនោះទំនងជាមិនល្អដល់សុខភាព និងអាចធ្វើយើងមានបញ្ហាផងក៏ថាបាន។ អត្ថបទនេះនឹងផ្ដោតទៅលើវិធី ថាតើត្រូវធ្វើដូចម្ដេច ទើបអាចពន្លឿនផែនការសម្រកទម្ងន់បាន។ អត្ថបទនេះនឹងនិយាយពីការកាត់បន្ថយការញ៉ាំអាហារដែលអាចធ្វើឲ្យយើងចុះទម្ងន់បានលឿន ហើយមិនឃ្លាន ប៉ុន្តែក៏ជួយឲ្យការធ្វើមេតាបូលីរបស់យើងកាន់តែប្រសើរដូចគ្នា។
១- កាត់បន្ថយជាតិស្ករ និងកាបូអ៊ីដ្រាតក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ
ជំហានដំបូងអ្វីដែលយើងត្រូវធ្វើ នោះគឺត្រូវកាត់បន្ថយជាតិស្ករ និងជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតក្នុងអាហារប្រចាំថ្ងៃ។ អាហារដែលសំបូរទៅដោយជាតិស្ករ និងកាបូអ៊ីដ្រាត ដូចជា អាហារផ្អែម អាហាររហ័ស (Fast food) ឬបាយស សុទ្ធតែជាប្រភេទអាហារភ្ញោចការផលិតអាំងស៊ុយលីន។ អាំងស៊ុយលីនគឺជាអ័រម៉ូនចម្បងធ្វើឲ្យកើនជាតិខ្លាញ់ ក្នុងរាងកាយ។ ពេលដែលកម្រិតអាំងស៊ុយលីនធ្លាក់ចុះ រាងកាយរបស់យើងនឹងមានពេលកាន់តែច្រើនក្នុងការដុតជាតិខ្លាញ់ដែលនៅក្នុងខ្លួន ជាជាងជាតិកាបូអ៊ីដ្រាត។
បន្ថយកម្រិតអាំងស៊ុយលីន ក៏អាចមានប្រយោជន៍ដល់តម្រងនោមផងដែរ ដោយបញ្ចេញជាតិសូដ្យូមដែលលើស ចេញពីរាងកាយកាន់តែច្រើនតាមទឹកនោម ធ្វើឲ្យកាត់បន្ថយការហើម និងជាតិទឹកដែលមិនចាំបាច់ចេញ។ ការកាត់បន្ថយកម្រិតញ៉ាំជាតិកាបូអ៊ីដ្រាត និងបន្ថយកម្រិតអាំងស៊ុយលីនក្នុងឈាម គឺសំខាន់ខ្លាំងណាស់ក្នុងការជួយយើងដោយស្វ័យប្រវត្តិ ឲ្យចាប់ផ្ដើមញ៉ាំចំនួនកាឡូរីតិចជាងមុន ដោយមិនមានអារម្មណ៍ថាឃ្លាន។
២- បន្ថែមជាតិប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ល្អចំពោះសុខភាពនិងបន្លែក្នុងរបបអាហារ
ជំហានទីពីរ គឺសំខាន់ណាស់ ក្នុងការបន្ថែមប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ល្អ និងបន្លែទៅក្នុងរបបអាហាររបស់យើង។ ការបំពេញរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃដែលសំបូរទៅដោយប្រភពប្រូតេអ៊ីន ខ្លាញ់ល្អ និងបន្លែដែលមានកម្រិតកាបូអ៊ីដ្រាតទាបគឺជារឿងសំខាន់។ របបអាហារទាំងនេះនឹងជួយយើងអាចញ៉ាំជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតក្នុងកម្រិត ណែនាំពី ២០ ទៅ៥០ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃដោយស្វ័យប្រវត្តិ។ គ្នាយើងភាគច្រើន អាចដឹងពីកម្រិតប្រូតេអ៊ីនដែលត្រូវញ៉ាំប្រចាំថ្ងៃបាន ដោយញ៉ាំអាហារសុខភាព។ ការសិក្សាខ្លះបានបញ្ចេញពីកម្រិតណែនាំនៅក្នុងអាហារចំពោះមនុស្សពេញវ័យ ដោយចៀសវាងការញ៉ាំប្រូតេអ៊ីនច្រើនជាង ៥៥,៥ ក្រាម ចំពោះមនុស្សប្រុស ធម្មតា ម្នាក់ និង៤៥ក្រាមចំពោះស្ត្រីធម្មតាម្នាក់។ យើងអាចរកប្រភពអាហារមានប្រូតេអ៊ីនក្នុង៖
• អាហារសមុទ្រ
• សាច់មាន់
• ទឹកដោះគោ ឈីស និងយ៉ាអួរ
• ស៊ុត
• សណ្ដែក
• សាច់ចំឡក សាច់ជ្រូក
• សណ្ដែកសៀង
• សាច់គោ មិនជាប់ខ្លាញ់ (Lean beef)
អ្វីគួរបន្ថែមក្នុងរបបអាហារគឺ បន្លែដែលមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតទាប។ ព្រោះបន្លែទាំងនោះ ជួយរាងកាយឲ្យកាន់តែមានសុខភាពល្អ ដោយនេះជាប្រភពសំខាន់របស់ ជាតិសរសៃ វីតាមីន និងជាតិរ៉ែដែលយើងត្រូវការចំពោះសុខភាព។ ការញ៉ាំបន្លែទាំងនោះគឺមិនមានកំណត់ទេ ហើយក៏មិនភ័យនឹងឡើងគីឡូដែរ។ បន្លែដែលមានជាតិកាបូអ៊ីដ្រាតទាបរួមមាន៖
• ផ្កាខាត់ណាខៀវ (Broccoli)
• ខាត់ណា
• ស្ពៃពុយឡេង
• ស្ពៃខៀវ (Kale)
• សាឡាត់
• ត្រសក់
• ដើមភ្លៅកង្កែប
៣- កាត់បន្ថយការញ៉ាំជាតិខ្លាញ់ក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ
ក្រៅពីកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ពីរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ យើងគួរតែបន្ថែមខ្លាញ់ល្អ ឬខ្លាញ់ មិនឆ្អែតទៅក្នុងរបបអាហារវិញ ព្រោះអាចជួយឲ្យរាងកាយយើងមានថាមពលគ្រប់គ្រាន់ ហើយមិនប៉ះពាល់ដល់ទម្ងន់ខ្លួនរបស់យើងទេ។ អាហារដែលមានខ្លាញ់មិនឆ្អែត អាចធ្វើឲ្យកើនកម្រិតកូលេស្តេរ៉ូលល្អក្នុងឈាម និងបន្ថយគ្រោះគ្រោះថ្នាក់នៃជំងឺបេះដូងទៀតផង។ ដើម្បីទទួលបានខ្លាញ់ល្អក្នុងរបបអាហារយើងត្រូវ៖
ញ៉ាំអាស៊ីដខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ដែលសំបូរក្នុងត្រីសាល់ម៉ុន ត្រី Trout ត្រីស្បៃកា ស្ពៃខៀវ (Kale) ស្ពៃពុយឡេង និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ វ៉លណាត់។
ត្រូវញ៉ាំខ្លាញ់ មិនឆ្អែត monounsaturated ឲ្យបានច្រើន ដែលមានប្រភព ពី គ្រាប់អាល់ម៉ុង (Almond) គ្រាប់ស្វាយចន្ទី សណ្ដែកដី និងបឺរ ដែលធ្វើពីធញ្ញជាតិទាំងនោះ និងផ្លែបឺរ (Avocados)។
មុននឹងចាប់ផ្ដើមផែនការសម្រកទម្ងន់ យើងគួរដឹងច្បាស់ពីសុខភាពខ្លួនឯងជាមុនសិន។ បញ្ហាសុខភាពខ្លះ អាចធ្វើឲ្យប៉ះពាល់ដល់សុខភាពយើងទាំងមូល នៅពេលដែលធ្វើវិធីទាំងនោះ ហើយរាងកាយក៏អាចប៉ះពាល់ដូចគ្នា៕
ប្រភព: Hello គ្រូពេទ្យ